Wat is een kenteken overschrijven?
Als je een auto koopt via een dealer, dan regelt deze vaak dat de auto op jouw naam komt te staan. Koop je echter een auto via een particuliere verkoper? Dan moet je zelf de auto op naam zetten. Belangrijk, want pas vanaf dat moment is de wagen écht van jou. Gelukkig is het kenteken overschrijven zo gebeurd bij een bij jou in de buurt
In 4 stappen je kenteken overschrijven
Voor het overschrijven van de auto (of ander voertuig) ga je samen met de (ver)koper naar een Kentekenloket. Hier is het overschrijven van de auto binnen een paar minuten geregeld. Simpel gezegd doorloop je de volgende vier stappen:
- Stap 1: check of het kentekenbewijs compleet is en neem (als koper) een geldig identiteitsbewijs mee (een Nederlands rijbewijs volstaat ook)
- Stap 2: laat de auto overschrijven bij een Kentekenloket
- Stap 3: geef het vrijwaringsbewijs aan de verkoper en bewaar zelf het eerste deel van de nieuwe tenaamstellingscode goed
- Stap 4 sluit, als je dit nog niet gedaan hebt, direct een autoverzekering af en laat eventueel je auto op 10 vitale punten controleren met een Auto Check
Meer weten over hoe het overschrijven van een kenteken werkt? Onderstaand lichten we kort toe waar je rekening mee kunt houden als koper en als verkoper.
Ik verkoop mijn auto – wat moet ik doen?
Om de auto op naam van de nieuwe eigenaar te zetten, heeft deze het volledige kentekenbewijs nodig. Deze bestaat uit het originele Tenaamstellingsbewijs (deel IB) en het Overschrijvingsbewijs (deel II) of een kentekencard en de tenaamstellingscode. Ben je een deel kwijt? Dan moet je eerst een vervangend kentekenbewijs of nieuwe tenaamstellingscode aanvragen bij de RDW. Doe dit dus vóór je de auto laat overschrijven.
Ga vervolgens samen met de koper naar een Kentekenloket en laat de auto overschrijven. Vervolgens ontvang je een vrijwaringsbewijs waarop staat dat jij niet langer verantwoordelijk bent voor het voertuig.
Ik heb een auto gekocht – wat moet ik doen?
Als je een auto koopt moet je deze persoonlijk op jouw naam laten zetten. Niemand anders mag dit doen. Daarnaast moet je minimaal 18 jaar zijn, in Nederland wonen en een geldig Nederlands legitimatiebewijs meenemen. Check vervolgens bij de verkoper of het kentekenbewijs compleet is. Is dit het geval? Dan kun je de auto laten overschrijven bij een Kentekenloket.
Hierbij krijg je van de medewerker een vrijwaringsbewijs (voor de verkoper) en het eerste deel van de nieuwe tenaamstellingscode. De kentekencard en het tweede deel van de code ontvang je vervolgens op je woonadres. Je krijgt dus niet direct het volledige kentekenbewijs mee, maar mag wel direct de weg op.
Kenteken overschrijven van caravan, motor en scooter
Ook voor het overschrijven van het kenteken van een caravan, motor of scooter kun je gewoon terecht bij Kentekenloket. De werkwijze hiervoor is hetzelfde als bij een auto maar er zijn toch wat kleine verschillen. Wil je hierover meer weten? Klik dan hieronder:
Wat kost een kenteken overschrijven?
De kosten voor het overschrijven van een voertuig en kenteken zijn overal in Nederland 10,10 euro. Het maakt dus niet uit of je dit bij ons of de RDW zelf doet.
Hoe een auto overschrijven?
Benieuwd hoe een auto overschrijven werkt? Dat is zo geregeld via onderstaande vier stappen:
- Stap 1: vraag bij de verkoper het originele Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het Overschrijvingsbewijs of het kentekenbewijs op creditcardformaat en de tenaamstellingscode
- Stap 2: neem deze documenten mee naar het Kentekenloket, samen met je legitimatiebewijs en rijbewijs
- Stap 3: de medewerker zet het voertuig op jouw naam en overhandigt het tenaamstellingsverslag. Op dit schriftelijk bewijs staan de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode. Ook krijg je een vrijwaringsbewijs voor de verkoper
- Stap 4: de volgende werkdag stuurt de RDW per post de nieuwe kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode. Nu ben je officieel eigenaar van je nieuwe auto, motor of scooter
Let op: om een kenteken over te schrijven moet je minimaal 18 jaar zijn.